Korps - ikke bare marsjering på 17.mai

Hei.. Nå tenkte jeg at jeg kunne skrive et lite innlegg om korps og litt om hva korps er. For en god stund siden skrev en korpsvenninne av meg et innlegg på sin blogg. For noen uker siden kanskje måneder husker ikke, men da fikk jeg iallfall en mail og/eller en kommentar om hva som var gøy med å spille i korps.

Når mange hører ordet korps så tenker de fleste. 17 mai, marsjer og marsjering. Men det er kun en liten del av hva vi driver med. Vi gjør sååå mye annet som ikke alle vet om. Grunnen til at de fleste tenker 17 mai og marsjer og slik er nok fordi det er da de allerfleste ser og hører oss. Men det er ikke bare det vi gjør. Når våren kommer begynner vi med marsjtrening og øver på og spille marsjer slik at vi skal bli forbret på 17 mai og andre utspillingsoppdrag som kommer utover våren og sommeren. Men selv om vi øver på slike ting som virker som bare går på terping, terping og terping så er det helt feil. Skal man være så nøye, så må man nok komme til Garden (HMKG). Selv om alle korps ønsker å se stilige ut på 17 mail og slik. Så øver vi ikke på marsjering hele tiden. Det blir bare noen ekstra øvelser der vi marsjerer litt i stedet for å spille "vanlige" sanger. Når det dreier seg om marsjering så er det jo om og gjøre og gå i takt og spille samtidig. I korpssammenheng skal alle starte med venstre når de starter opp for å spille. Lengden mellom vær rekke er å viktig slik at det ikke blir en "saueflokk" som mange kaller det. 17 mai for meg er jo som alle andre og være med familie og venner. Men det er også å være med  spille med korpset. Ha på seg uniform og gå ut i gatene for å spille.

Av sanger spiller vi det mest utrolige. Vi spiller alt fra pop til ballader til gospel til rock. Vi spiller nærmere sett (nesten) ALT. Gjennom de 7 årene jeg har spilt har vi spilt mange ulike sanger. Alle er jo selvsagt like morsomme å spille, men vi gjør vært beste og henger med så godt vi kan. Og ikke minst holder humøret oppe. Selv om det noen ganger er sanger du ikke liker er det bare å holdet hodet kaldt og spille sangen selv om det ikke er din favorittsang. Ulike sanger jeg har spilt opp igjennom årene med korps er: gangan style, some night, gammel jegermarsj, james bond, harry potter, vidda, vitae lux, the flintstones, song from the secret garden. hanen, liten fugel, alt for norge, ja vi elsker, florentiner marsj, grease, drømmedame, her kommer vi, whirlwind, a swinging safari, eye of the tiger, river of babylon, there are worse thing i could do, bohimien raspodi, norsk gardemarsj, the lion sleeps tonight, trumpet from the candelight og MANGE flere. Som dere ser er det mange ulike sanger. Mest pop, men også mye annet. HVis du ønsker å høre på sangene er det bare og søke de opp på youtube, itunes, spotifly eller et annet sted der du finner musikk.

 


Valgte og legge emd gammel jegermarsj. Rett og slett bare fordi det er en marsj som er mye bruk i korps sammenheng.

Når man kommer til det sosiale er det noe de aller fleste korps setter høyt. Vi drar på korpsturer, har seminar og mye mer. Skolekorpset jeg er med å spiller i har vært på flere morsomme turer vi har vært på turer til Kristiandsand, Tallinn i Estland, Lillehammer, Horten, Bø i telemark og mange flere. Jeg har kun vært med på de jeg nevnte og alle turer har vært like gøyale og være med på. De beste turer har vel kanskje vært Tallinn, Bø eller Horten, men de andre var gøye de å. Nå vi er ute på slike turer er det ikke bare spillinga som står i fokus. Vi finner på masse annet gøy. Når vi var Kristiansand var vi i Dyreparken og når vi var i Bø var vi i Sommarland. Det er jo noe alle i korpset kan ha glede av! Vi gjør også andre ting som å spille kort og skralve. Bussturene til korpsturene er også superartige. Vi snakker og gjør masse gøy. Vi sitter mange baki bussen og har det så morsomt som vi kan ha tror jeg. Når vi er på seminarer så er vi jo der først og fremst for å spille, men vi har like mye "fritid" som vi spiller. Vi i skolekorpset har for det meste overnattingsseminarer der vi ligge over på skole o.l. Janitsjaren jeg er med å spiller i, har et årlig seminar på et hotell litt unna der vi bor. Der spiller vi golf, øver og spiser GOD mat og koser oss masse. PÅ seminarene til skolekorpsene øver vi, spiller kort, leker og tuller og masse annet. Det er så mye jeg kan si om det sosiale til oss som spiller i korps. Så hvis jeg skulle ha nevnt alt tror jeg ikke hadde blitt ferdig med å fortelle med det første. Det er så mye gøy, at dere ikke vet alt. Gjennom mine 7 år i korps har vi gjort såå mye gøy og mere skal det bli. Jeg har minner for livet når det gjelder korps og dette er noe jeg kommer til og fortsette med i evigheter.

Vi har også mange konserter og spilleoppdrag. NOen konserter er større enn andre. Vi spiller på eldrehjem, på skoler og mange andre steder. Vi har større konserter som i fjor hadde vi Grease og i 2010 hadde vi Tattoo. Der de aller fleste korpsene i nærmiljøet deltar. Dette er også noe som trekker publikum. Og i år skal janitsjaren jeg spiller i ha et stor julekonsert med "kjente" musikkere. Den konserten kommer jeg nok mere innpå etterhvert. Så jeg gidder ikke nevne så mye om den her. Men det er iallfall en stor julekonsert med over 100 musikkere på scenen. Men som sagt nevner jeg sikker mere senere. Vi spiller også vanlige konserter for publikum. Janitsjaren som jeg spiller i har også deltatt i NM. Noen som var en kjempe opplevelse. Selv om det var mye terping og øving frem mot det, så var det verdt det!!

SÅ hvis dere begynner i korps så kommer dere nok ikke til å angre. Korps er en hobby for livet. Jeg kjenner flere som er bortimot 70 år som spiller i korps. og i Janitsjaren er det en på snart 83 år gammel som spiller og marsjerer på 17 mai. Så dette er noe du kan holde på med i hele livet. Så prøv og begynn og spille i korps. Få med deg et instrument, få hjelp av noen til å komme i gang og begynn og øv. Da for du å merke at dette er supert. ¨

Som dere ser er ikke korps kun marsjering og kjedelig. Det er rett og slett det motsatte! For hva er vel 17 mai uten korps? Hva er vel hverdagen uten musikk? Spørr deg slev de spørsmålene så finner du nok svarerene på det en gang. Ikke hør på hva alle sier om at det er flaut å spille i korps. Falut er det ikke. Det blir akkurat det samme som om du skulla ha sagt at det var falut å sparke fotball, turne, kaste håndball eller å ri. For hva er foskjellen? Ingenting omtrent. Bare at korps er en hobby der man ikke er så mye i aktivitet som man er i f. eks turn og håndball.

Jeg elsker korps og musikk. Dette er noe jeg kommer til å forsette med lenge!

 

Spiller du i korps?

 

TA

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits